Igiena orală este un aspect important al sănătății generale a bebelușului. Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea dinților micuților:

1) Înaintea erupția primilor dințișori:

Îi puteți curăța gura cu o compresă umedă după fiecare masă pentru a îndepărta resturile de mâncare și pentru a șterge ușor gingiile, ajutând la eliminarea bacteriilor și la prevenirea infecțiilor.

2) De la erupția primilor dinți:

  • Odată ce încep să apară primii dinți, este timpul să adoptăm măsuri mai riguroase de igienă orală. Puteți începe să spălați ușor dinții bebelușului cu o periuță de dinți concepută pentru bebeluși și apă. Evitați să utilizați pastă de dinți până ce reușește să scuipe în mod corespunzător.
  • Când copilul învață să scuipe, părinții pot începe să folosească o cantitate de pastă de dinți (pentru copii) cu fluor de mărimea unui bob de mazăre pe periuța pentru a ajuta la întărirea smalțului dentar. Este important să vă asigurați că sunt folosite doar cantități mici de pastă de dinți pentru a evita ingestia excesivă de fluor.
  • Periuța de dinți se schimbă la fiecare 3-4 luni sau când începe să fie uzată.

3) Ce trebuie evitat:

Este important să nu puneți miere sau alte substanțe pe suzeta bebelușului, deoarece cauzează carii. De asemenea, nu lăsați copilul să adoarmă cu biberonul în gură, fiindcă laptele, sucurile și altele lichide dulci pot înmuia smalțul dinților și pot duce la apariția cariilor.

4) o alimentație sănătoasă:

se evită consumul excesiv de zahăr și carbohidrați rafinați care favorizează formarea plăcii bacteriene și apariția cariilor.

5) Obiceiuri sănătoase:

Periajul dentar se efectuează de două ori pe zi și încurajați-vă copilul să evite obiceiuri precum suptul degetului sau folosirea suzetei după vârsta de un an pentru a preveni deformările maxilare.

6) De la ce vârsta este recomandată prima vizită la dentist?

Prima vizită este recomandată de când apare primul dinte sau în jurul vârstei de un an. Stomatologul pediatru va putea verifica dezvoltarea dinților și vă va oferi sfaturi personalizate cu privire la menținerea unei igieni orale corespunzătoare.

Este important să începem să învățăm copiii bunele practici de igienă orală încă de la o vârstă fragedă, pentru a le promova sănătatea dentară pe termen lung.